Het MuseumAtelier biedt de volgende schoolprogramma’s aan:


Hoedje op en Petje af

Erfgoed- en Kunstles in het Museum Stadskasteel en MuseumAtelier, groep 1, 2, 3

In Museum Stadskasteel Zaltbommel vinden we kleding en hoofddeksels uit verschillende tijden, voor verschillende gelegenheden en passend bij diverse personen. Ook zijn er veel tekeningen van Fiep Westendorp, de beroemde illustratrice uit Zaltbommel, te bewonderen. De leerlingen gaan op onderzoekstocht in het Museum en op de Fiepzaal en maken in het Atelier een bijzonder Jip en Janneke hoofddeksel met verf.Wie wat bewaart

Erfgoed- en Kunstles in het Museum Stadskasteel en MuseumAtelier, groep 1, 2, 3

In het Museum gaan de leerlingen in de historische kamers en bij de Fiep-expositie onderzoeken wat verzamelen is. Hoe zie je dat iets een verzameling is? Waarom verzamelen we objecten van vroeger? Wat hoort bij elkaar en waarom? Wat is een tentoonstelling en op welke manieren kun je een collectie laten zien. In het Atelier gaan de leerlingen aan de slag met ordenen van vormen en kleuren en maken ze met druktechniek zelf een kunstcatalogus.Museumassistent

Erfgoed- en Kunstles in het Museum Stadskasteel en MuseumAtelier, groep 4 t/m 8

In het Museum gaan de leerlingen onderzoeken wat er komt kijken bij een museum. Welke spullen vind je in een tentoonstellingsruimte? Hoe laat je objecten zien en welk verhaal vertel je? De leerlingen gaan zelf aan de slag als museumassistent met het maken van een tentoonstelling en het zoeken naar bodemvondsten als een echte archeoloog. We maken in het Atelier een tentoonstellingstegel van klei waarbij ze leren over symmetrie, reliëf, structuren en patronen. Het programma wordt op maat gemaakt voor de verschillende leeftijdsgroepen. 

Het Stadskasteel, een reis door de tijd

Erfgoed- en Kunstles in het Museum Stadskasteel en MuseumAtelier, groep 1 t/m 8

Het Stadskasteel is heel lang geleden, rond het jaar 1535, gebouwd door Maarten van Rossem. Hij was een ridder en veldmaarschalk. In het museum kom je van alles te weten over het kasteel en de geschiedenis van de stad en de regio. De stad heeft al heel wat meegemaakt door de jaren heen en hier zijn natuurlijk genoeg spannende verhalen over te vertellen. Want hoe kun je zo’n kasteel of stad goed verdedigen? Hoe woon jij tegenwoordig? De leerlingen gaan zelf een stad bouwen. In het atelier ontwerpen ze een kasteel of een stadsgezicht waarbij ze leren over gevels, structuren en grafische druktechnieken. Het programma wordt op maat gemaakt voor de verschillende leeftijdsgroepen.Kosten alle programma’s: Vanaf €100-€200,00 per groep (max 30 ll) voor een volledig ochtendprogramma.

Vraag naar actuele prijsaanbiedingen betreffende subsidieprojecten!

Maatprojecten: Alle beeldende lessen en erfgoed-programma’s kunnen in overleg aangepast en op maat gemaakt worden.

Les op school: Ga naar https://www.reizenindetijd.nl/bezoeklessen/instelling-museumatelier-stadskasteel/in-de-klas voor de kunst en erfgoedlessen op school.

Contact: Jacqueline Jans museumatelierzaltbommel@gmail.com